Helgonleden

Vi tog fem miljoner steg för klimatet – Helgonleden 2021

Sommaren 2021 genomfördes en fem veckors pilgrimsvandring längsmed hela HelgonledenNorr - från Älvkarleby i norra Uppland till Storsjö kapell i norra Härjedalen.

En vandring på närmare femtio mil! Omkring trettio personer deltog, och sammanlagt gick vi tillsammans 400 mil på fem veckor och tog fem miljoner steg. Eftersom vandringen ingick i den större kampanjen Pilgrims’s Walk For Future blev det fem miljoner steg för klimatet!  

Inför vandringen hade vi låtit tillverka en Sankt Olofsyxa att använda som budkavle (och fritidsyxa vid behov), ett särskilt pilgrimspass och även skickat med en skrivbok med en sida per etapp där alla vandrare fick skriva sina namn. 


Bild: Prästen Mattias Haglund höll mässan som inledde Helgonleden 2021.

Vandringen började på pingstdagen i Marma söder om Älvkarleby med mässa vid sjön. Därefter påbörjades första etappen in mot Älvkarleby där vi firade gudstjänst på kvällen i den vackra kyrkan. 

Från Älvkarleby gick vandringen mot Gävle och vidare upp mot Hamrånge och Hälsingeskogarna. Den första veckan avslutades i Skog där det arrangerades en pilgrimsdag med aktiviteter och hantverk. 

Bild: En mäktig fors mellan Marma och Älvkarleby. 
Equmeniakyrkan i Hille, Gävle

Pilgrimer vid Equmeniakyrkan i Hille, Gävle. 

Nostalgimack

Söder om Järvsö finns denna nostalgimack som vandrarna fick besöka. 

Från Klövsjö vek vandringen av rakt västerut och följde Ljungans dalgång för den femte och sista veckoetappen. Leden följer här skogsbilvägar och övernattningarna sker i tält. Den här delen av Helgonleden är verkligen för den som gillar att leva lite kärvt och traska på. 

Pilgrimerna höll modet uppe och dagen före midsommar anlände man till Storsjö kapell där middag åts på Storsjö fiskecamp efter en avslutande andakt i kapellet. En lång men fin vandring i äldre tiders pilgrimers spår var i mål. 

Bild: Pilgrimerna håller andakt i Överhogdals kyrka. 
Överhogdals kyrka
Ovanligt många frågor om pilgrimslederna och vandringar den här sommaren