Sjudagars pilgrimsvandring - Fetblad22

Pilgrimsvandring 2022

Med start i Järvsö på nationaldagen den 6:e juni genomför vi en sjudagars pilgrimsvandring upp längs Ljusnans dalgång med målgång i Ytterhogdal på söndag den tolfte. Arrangörer är Svenska kyrkan i Ljusnans pastorat och föreningen Pilgrimstid. Vandringen har fått namnet #fetblad22 eftersom vi dag för dag kommer att fokusera på ett av de sju nyckelord som kännetecknar det nutida pilgrimsvandrandet: frihet, enkelhet, tystnad, bekymmerslöshet, långsamhet, andlighet och delande. Alla deltagare kommer att få ett exemplar av Pilgrimens krans, ett radband med sju pärlor som liknar Frälsarkransen.

Observera att #fetblad22 är en sammanhållen veckovandring. Du kan alltså inte välja att vandra enskilda dagar utan du anmäler dig till hela vandringen. Vi kommer att bo inomhus varje natt, så något tält behöver man inte ha med sig. Däremot behöver du själv boka boende på ett par ställen beroende på att de är kommersiella. Det anges i tidsplanen nedan. 


Järvsö – Kallmyr den 6 juni 

TEMA FRIHET
Vi avtågar från EFS-kyrkan i Järvsö, Olingmarsvägen 4, kl. 11.00. Man kan välja att övernatta i Järvsö från söndag till måndag eller komma till EFS-kyrkan vid utsatt tid. Vill du övernatta, meddela oss så ordnar vi sovplats på EFS-kyrkan samt frukost måndag morgon. Meddela när du anländer. Vill du ha annat boende, kontakta Destination Järvsö på 0651-403 06.

Vi vandrar cirka femton kilometer genom vackra byar och går mest på grusvägar. Vi övernattar till tisdag i Kallmyr godtemplarhus. Livsmedel måste skaffas i Järvsö innan avfärd för två dagar. I Järvsö finns gott om matställen och ett nybyggt ICA Supermarket.
Länk till etappen ››


Kallmyr – Färila den 7 juni 

TEMA: ENKELHET
Avfärd från Kallmyr klockan 09.00. Vandringen är cirka tio kilometer och vi går på byvägar. I Färila finns matbutik och matställen. Livsmedel måste skaffas i Färila för resten av vandringen. Övernattning på Lillbyängarnas camping. Detta boende måste du själv boka på 070-671 44 30. Länk till etappen: se länken under Järvsö – Kallmyr. 
 

Färila – Hovra den 8 juni

TEMA: TYSTNAD
Avfärd från Färila kl. 09.00. Vi följer älven Ljusnan från Färila och kommer in i Mellanljusnans naturreservat. Vi vandrar knappt sjutton kilometer över tallmoar. Här finns gott om jaktgropar och vackra forsar, inte minst Hovrahällarna. Övernattning på Hovra vandrarhem som du själv bokar på 072-728 31 92.
Länk till etappen ››


Hovra – Lassekrog den 9 juni 

TEMA: BEKYMMERSLÖSHET
Avfärd från Hovra kl. 09.00. Vandringen är cirka sexton kilometer och fortsätter genom naturreservatet fram till Lassekrog. Vi övernattar i kolarkojorna vid Lassekrog. Behöver ej bokas.
Länk till etappen ›› 

Lassekrog – Kårböle den 10 juni 

TEMA: LÅNGSAMHET
Avfärd från Lassekrog kl. 09.00. Vi lämnar Ljusnan och går in i skogen. Vi följer skogsbilvägar och nydragna leder genom brandhärjad skog till Kårböle Stavkyrka, en vandring på ungefär tjugotre kilometer. Övernattning på Skansens småstugor som du bokar själv på 070-366 22 15.
Länk till etappen ››


Kårböle – Huskölen den 11 juni 

TEMA: ANDLIGHET
Avfärd från Kårböle kl. 09.00. Vi vandrar på byvägar och landsväg cirka elva kilometer. Övernattning på Huskölens gamla skola. Behöver ej bokas.
Länk till etappen ›› 
 

Huskölen – Ytterhogdal den 12 juni 

TEMA: DELANDE
Avfärd från Huskölen kl. 09.00. Vi vandrar och följer återigen Ljusnan. Vi passerar flera småbyar och en kraftverksdamm innan vi efter cirka tjugotre kilometer kommer till Ytterhogdal där vi firar en avlutande gudstjänst i Ytterhogdals kyrka innan hemfärd. I Ytterhogdal finns matställen och matbutik.
Länk till etappen ››


Anmälan stängd

Vi tog fem miljoner steg för klimatet – Helgonleden 2021